SofiaStarstrukk

Kategori: Allmänt

Stockholm brunch club

 

Alltså i söndags så åt vi VÄRLDENS godaste brunch( på Stockholm brunch club)!! Jag och Viktor beställde typ in ALLT hahaha. Vi avslutade med en milkshake som jag inte tog någon bra bild på :( Jag rekommenderar starkt det här stället alltså! 

 

//

Me and Viktor ate an AMAZING brunch. If you are in Stockholm and want to try some really nice pancakes, milkshakes or acai bowl for brunch, you should check out Stockholm brunch club!

4 tips för att spara pengar

Om jag får vara lite äckligt osvensk, så vill jag säga att om det är något jag är bra på så är det fan att spara pengar. Jag har förstått att detta inte är det lättaste för dom flesta, så därför tänkte jag dela med mig av mina tips! 

 

1. Det här är väl ganska rätt självklart egentligen, men slösa inte på "onödiga" saker som t.ex. dyr öl på krogen (köp på systemet & förfesta, gå till billiga hak osv), REA KLÄDER!! om det inte är ett plagg du har spanat in innan eller vet att du kommer använda ofta, köp det inte!! Det är bara slöseri på pengar & material. Så gör du dessutom världen en tjänst med att inte överkonsumera! Att fika ute på ett café kostar fan multum idag! istället för att lägga 40kr på en kaffe så kan ni åka hem till någon och fika där, eller plocka med hemifrån och sitta i en park!

 

2. Jag har (som många andra) två konton, ett som jag har sparpengar på och ett som jag har har för att konsumera från. Det tog mig extremt lång tid innan jag skaffade internetbank, för jag ville inte komma åt mina sparpengar. Med det sagt så, tips nummer två. Räkna INTE med dina sparpengar! Jag förstår att en använder sparpengar i krisläge eller för saker som en har sparat pengarna till (t.ex. tatueringar, resor, tandläkarbesöket). Men om det är en vecka kvar innan lönen kommer, du har 200kr kvar på ditt "slösa" konto och 30 000kr på ditt sparkonto. Tänk då att du har 200kr, inte 30 200kr!! det låter hårt, men om du ofta tar från sparkontot i slutet av månaden så är det liite förgäves alltså. 

 

3. Berätta för dina vänner att du inte har så mycket pengar. Låtsas inte att du har pengar du inte har och ta från sparkontot för att köpa öl på krogen. Då kanske ni kan göra något kul ihop istället som inte kostar en förmögenhet ( som utekvällar eller bio). Jag själv tycker att detta är rätt svårt, jag umgås ju med många inom klättringen och det kostar inte nödvändigtvis massvis med pengar. Men när jag ska träffa mina vänner som inte klättrar så känns det som dom enda alternativen som finns är fika eller öl (vilket jag är alldeles för snål för), så oftast stannar jag faktiskt hemma och väljer mina tillfällen istället haha. Men då kan dina vänner aktivt välja ifall dom vill komma över på en film eller dra ut och slösa pengar!

 

4. Okej, jag tror att den här punkten är the deal breaker. Jag har insett att jag tänker på ett helt annat sätt än många i min omgivning när jag ska handla mat. Om jag är i mataffären och jag står och velar mellan två olika märken t.ex. kokosmjölk, ska jag köpa icas egna som kostar 13kr eller det "finare" märket som kostar 16kr. HÄR är den största skillnaden på mig och andra, jag tänker "3kr, fan vad mycket dyrare, jag tar såklart den billigaste", medan många andra tänker "äsch det är bara 3 spänn, det har jag råd med". Jag försöker verkligen tänka på att alla dessa småsummor är det som gör skillnad i längden. 2-3kr på varje vara är rätt mycket pengar. Sen kollar jag såklart också ofta på kilopriset för att jämföra, jag handlar i olika mataffärer för att hitta det billigaste, jag köper väldigt sällan plastpåse, jag köper inte mer än vad jag behöver bara för att det står "köp 4 för 30kr", ja men behöver jag 4st, eller kommer jag få kasta hälften. Jag köper frysta wokgrönsaker istället för färskt, då behöver jag inte oroa mig för att något ska hinna bli dåligt! Sedan köper jag eko i den mån jag kan, men det är ganska mycket dyrare, så även där får en välja vad en personligen tycker är viktigast. 

 

Men om jag ska summera detta, det jag tycker är det som gör mest skillnad är tankesättet. Inse att alla pengar gör skillnad. mitt matkonto ligger på omkring 800kr varje månad, pga den anledningen. Jag handlar aldrig mat i "onödan", jag använder det jag har hemma tills det inte finns något längre, så jag handlar liksom inte lite varje dag utan jag STORHANDLAR <3. Jag köper inte kläder som jag inte vet att jag vill ha till 100%, jag småäter inte på jobbet, går sällan ut på krogen osv. 

Många tror då att mitt liv måste vara tråkigt som fan, men det är det verkligen inte. Jag "unnar" mig saker ibland jag med. Men jag har klättringen som gör att mitt liv inte blir så himla tråkigt utan att gå ut och festa. Eftersom att jag dessutom är bra på att spara, så har jag råd att inte jobba heltid, åka på mina resor och flytta till barcelona! Jag vet inte om det är ett tråkigt liv? 

 

Hoppas att ni gillade det här inlägget och att det kanske hjälpte till liiite! Jag är inte den bästa på att formulera mig i text, men jag försökte så gott jag kunde, puss och kram!

 

Jag har en ny låt som jag spelar sönder! Jag älskar verkligen när jag hittar såna låtar haha.

Gateway Drugs – Summer Time

 

Nu närmar sig framtiden med stormsteg. Om 10 dagar åker jag till Abisko och om 31 dagar så flyttar jag!!! Jag försöker hitta något annat att prata om än klättring, men det är så jävla svårt då det är typ det enda jag gör om dagarna haha.

//

I have a new song that I play ALL the time! I love finding songs like that.

Gateway Drugs – Summer Time

The future is getting closer. I'll be heading to Abisko (north of sweden) in only 10 days and I move to Barcelona in 31 days!! I'm trying to find anything else but climbing to write about, but it's hard when that's basically the only thing I do now days haha. 

Utan tvekan // Without doubt

Foto: Tor Johnsson 

Nu kommer det ännu en släng med klätterbilder! Tro det eller ej i denna sommarvärme, men jag satte min hårdaste led! Nämligen en 7c vid namn Utan tvekan, på Örnberget! Eugenia jobbade på denna (och satte den) och insisterade på att den skulle passa mig, vilket resulterade i att jag började jobba på den! Redan efter första omgången på den så hade jag gjort alla flytt. Det tog mig ändå några dagars arbete på den innan jag satte den, men fyfan vad hon hade rätt! Denna led passade mig som handen i handsken, jag älskar den verkligen! 

Dagen då jag satte den så var jag så himla övertaggad (om det ens är möjligt). Jag hade kör på den kvällen innan (bakis) och ändå känt mig stark men kanske inte riktigt det där lilla extra. Så kom morgonen där på, jag hade bestämt med några kompisar att köra tidigt (en vet aldrig hur vädret kommer att bli). Så jag var där först på plats, tio i nio en söndagmorgon. Jag började värma upp i väntan på dom andra så att jag skulle slippa behöva köra på en lättare led innan. Killarna kommer och jag får dogga igenom leden och borsta alla grepp, när jag kommer ner så märker jag att jag har gjort hål på mitt pekfinger (pga allt krimpande), det kändes jävligt störigt, men Tor var snäll och hjälpte mig att tejpa skiten innan jag skulle på press! Det är rätt varmt (som det varit dom senaste veckorna), vinden existerar inte och solen tittar fram med jämna mellanrum. Jag går på press, kommer förbi kruxet (för första gången) och försöker hålla adrenalinet nere, andas och återhämta mig. Kommer upp till näst sista klippet och faller... Det kändes som att hjärtat slets i två bitar, som tt bli dumpad (igen) hahha. Så dramatiskt, jag vet! Jag skriker lite av sorg och besvikelse, kommer ner på marken, blir lite tröstad och försöker intala mig själv att det var bra att det hände, mitt psyke blir bättre. Jag vilar i någon timme, går runt med prestationsångest (som alltid) och sen gör jag ett nytt press. 

Fyfan vad bra jag klättrade, från början till slut. Jag kommer förbi kruxet stabilt, jag återhämtar mig där jag kan, jag gör slutet stabilt och jag är inte ens pumpad när jag kommer upp! Jag skriker av lycka, för fan vad jag tycker att (framförallt vi kvinnor) borde höras och synas mer, speciellt när något bra händer! Jag är så jävla stolt över mig själv och vad jag lyckats åstadkomma!!! Klättringen är en sport som består typ 90% av misslyckanden, så det är fan med all rätt som jag firar min seger! 

Nu är det bara att hitta ett nytt projekt att bemästra!

 

//

Here you have even more climbing pictures! Believe it or not, even tho it's superwarm outsided, I sended my hardest route yet! It's a 7c (5.12d) called Without doubt and my home crag Örnberget. My friend Eugenia was working on it (and sended it) and she insisted on me trying this route, she thought it would fit my style of climbing. She had right. This route suited me perfectly, I really love it! Super crimpy and not too reachy (only one move). It took me like 5 days of work on it but I did all the moves at the first try.

I was so psyched, the day I sended it. I had tried it the eve before (hungover), I feelt strong but I didn't have that extra. I went back the morning after, I had talked with some friends about an early start because you never know with the weather. I was first at the crag 8.50am, starting to warm up so I wouldn't have to climb some easier routes before my project. I dogged the project, brushing the holds and when I come down, I realize that I cut my indexfinger because of all the crimps. I put me down a bit, but Tor was kind and helped me tape it before my go. It was quite hot (as it been the last couple of weeks), there was no wind and the sun was popping out every so often. I go for a try, make it through the crux (first time from the ground), trying to breathe and keep calm, climbing but then the last quick draw before the anchor, I fall. My heart broke in pieces, I screamed a bit with pain and sorrow (haha). When I come down I tried to tell myself it was good that it happened, that i only will grow mentally. I rest for an hour and go for it again. 

Fuck, I climbed so good! From the start to finish. I did the crux stable, rested where I could, kept calm, doing the end easy and going up to the anchor barely pumped. I screamed of happiness, I really think (especially us women) should be more loud and show how fucking good we are more often. I'm so fucking proud of my self and my accomplishment!! Climbing is a sport with like 90% of failing, so I think celebrating and beeing proud of your sends is by all rights!!

Now I need to find a new project to master! 

Barcelona here I come!!

Jag bokade precis min enkelresa till Barcelona!!!!! Jag flyttar alltså dit den 9e augusti! Shit jag är så jävla nervös att jag inte vet vart jag ska ta vägen haha. Jag har varit en del i spanien, hela norra och västra kusten men aldrig i Barcelona (mer än landat när jag skulle till Siurana), så jag har nog inte riktigt fattat vad jag gett mig in på haha. Men jag är hoppfull! Min tanke är att klättra, plugga spanska och kanske jobba lite! 

Ge mig tips på ställen att besöka, saker att göra osv!

 

//

I just booked my ticket to Barcelona!! I'm moving there 9th of august! I'm so nervous, I've been in many places in Spain but never in Barcelona haha. I don't really know what I've done hahaha. My plan is to climb a lot and study spanish! 

Give me tip on what to do and so on there!

 

Photo: Binniam Eskender

Short hair

Det är något jag alltid gjort, fått superlångt hår pga klipper mig typ 1 gång vartannat år... Sen klipper jag page och så har processen varit i flera år. Jag tror nog dock att jag kommer spara mitt långa hår ett tag till! Det är lite kul att se hur långt det kan bli. 

Egentligen är det inte det jag vill skriva om... Jag har någon oroskänsla i kroppen som är svår att sätta ord på. På senaste så har jag slitits så mycket mellan massvis med känslor. När jag är ute och klättrar så känner jag mig lycklig och älskar allt. När jag kommer hem så känner jag mig orolig, ledsen, saknad, rastlös & lat. Det känns som att jag känner allt hela tiden och det är så sjukt jävla utmattande. Jag älskar att jobba såhär lite, men jag hittar ingen balans i min vardag... Jag har alltid älskat att vara själv, men nu kan jag knappt vara det längre... Jag hoppas att det blir bättre snart. 

 

//

This is something I've always done, save my hair until it's superlong and then cut it off to a bob. This process has been like forever haha... I think I'll save my hair for a while now tho, fun to see how long it gets! 

Well.. that wasn't what I really wanted to talk about... I have some wierd feeling in my body, it's hard to put it in to words. I'm torn between different feelings all the time. When I'm outside I feel joy and happiness but when I get home I feel lost, worried, longing, sad, restless & lazy. I feel everything all the time and it's fucking exhausting. I really enjoy not working that much but I can't really find a balance in my life. I've always loved beeing alone, but I can't barely stand it anymore. I hope everything feels better soon! 

Climb, climb, climb

I'm sorry, the only thing on my mind right now is climbing... I promise to post other pictures soon! I just need to share these ones from today!!!!

This is me working on "Tabu" at Skevik! it's a really nice 7b! I hope I'll send it next time!

My second home

Jag älskar klättring så mycket just nu, att jag t.o.m. klämde in ett utomhus pass innan jag skulle börja jobba kl 14. Nu för tiden vaknar jag ändå av mig själv mellan 6-7 på morgonen, så då kan jag ju lika gärna dra mig ut till klippan! Vi var som vanligt ett fantastiskt gäng, så himla glad att jag börjat lära känna så många som gillar att vara ute!

Här har ni mig på en av klassikerna (även typ den enda uppvärmningsleden) på Örnberget! "Panta rei" 7a 

 

//

I love climbing so much right now, I managed to go outside for some climbing before I started working at 14.00. I wake up around 6-7 now days, so why not just go out and do what you love?? We were an amazing crew (as always) I'm so grateful to know so many climbers that also loves to be outside! 

Here you have me on one of the classics at Örnberget (and also the only okey warm up) "Patnta rei" 7a (5.11d)

 

Shit alltså, denna vecka gick från att vara helt oplanerad, till att jag måste nästan stressa för att få in allt jag vill göra haha! Rätt nice det också iof. Idag ska jag jobba! (jobbar lite på Carlings igen) en behöver ju pengar för att överleva! Ska försöka uppdatera regelbundet denna vecka ändå, för lite spännande saker händer det allt!

//

Wow, this week started with no plans and now I'm stressed about not have time to do what I want haha. But I like it. Today is work on schedule (work at my "old" work in a clothing store), resting from climbing. I will try to update my blog frequently this week, some interesting things will happen! 

 

Orup

Yes!! Idag fick jag sända Orup på Örnberget! Tog mig fan typ 10 försök att göra den, varit så nära så många gånger, men har alltid varit för trött för att slutföra. Men idag så!! Blev en snabbis vid klippan, kom dit vid 11 och drog vid 16. Kändes ganska lagom dock. Det var så sjukt mycket folk idag dessutom haha. Men det är lite härligt faktiskt! Nästa helg blir det ett nytt projekt! 

 

//

Yes!! I sended Orup on Örnberget today! Took like 10 burns before I got it, been so close all the time, but always been too tired to finish it. But today I nailed it! 

Green

 

Det här med att knappt jobba är ju verkligen något jag skulle kunna göra resten av mitt liv... Är det en okej grej att brinna för? haha. Jag hade såklart tyckt att det sög om det inte hade varit så att jag klättrade. Jaja, idag ska det klättras för hela slanten och jag bara längtar! 

Denna låt går på REFUCKINGPEAT i mina högtalare haha!

Moto Boy – Dead for seconds (feat. Nina Persson)

 

//

I need to be honest, not working that much is like the best thing ever. I could definitely do that rest of my life... Is it okey to have that as a passion? haha. I would've probably gone mad if I didn't have climbing though. Whatever! Today I'll be climbing as usual and I'm loning!!

This song is on REFUCKINGPEAT in my speakers right now!

Moto Boy – Dead for seconds (feat. Nina Persson)

Brudberget

Hade en fantastisk helg! Var ute och bouldrade på Brudberget på lördagen (bilder), med Isabelle! Det var supermysigt och jag är så himla glad att jag har hittat ännu en tjej som är stark att klättra med! På söndagen så drog jag ut och sportklättrade med ett fantastiskt gäng! Vi drog till Örnberget (klassisk klippa i sthlm), även om jag inte sände någonting så är jag så himla nöjd med dagen. Jag ledde bara, vilket är superstort för mig, då jag tidigare bara gråtit innan på både led och topprep. Jag föll precis innan ankaret på en 6c och gjorde två press på en 7b (har gjort all flytt så hoppas på sänd nästa gång). Det var alltså en 10 av 10 helg! Jag hoppas att nästa blir minst lika bra!

Igår ledde jag inomhus, lyckades bocka av en 6c och en 7b, alltså jag är så JÄVLA STOLT över att jag bara leder nu för tiden, att inte känna mig rädd är helt fantastiskt! Jag har aldrig älskat klättring så mycket som jag gör nu!!

//

I had an amazing weekend! I was out bouldering with my friend Isabelle on saturday at Brudberget (pictures). It was super cozy and I'm so happy that I've found another strong girl to climb with! Sunday, I went out with an amazing group of people to sport climb at Örnberget (classic crag here in Stockholm), even though I didn't send, I still had an amazing experience. I did only lead (no toprope) and just like one month before I just cried if I was leading haha. So this was big for me! I fell just before the anchor on a 6c and then I did 2 burns on a 7b (I've done all the moves, hopefully I'll send next time). I hope next weekend will be as perfect!

 

I sport climbed yesterday (indoors), I sended a 6c and 7b, I'm sooo proud of myself for only leading now days, not feeling scared is amazing! I've never loved climbing this much! 

 

Me on "and god pulled the trigger" (6c+) & Isabelle on "Gautama" (6c) Both sended!!

Back

Som vissa kanske vet (om ni följer min instagram) så har hela mitt liv vänts uppochner, så nu är jag tillbaka i Stockholm igen. Det är aldrig kul att bli dumpad (speciellt inte på andra sidan jorden haha), men nu känner jag att jag har landat i det. Jag mår bra och jag har klättringen och människorna i min närhet att tacka för det! Tänkte börja skriva på engelska igen, så att fler människor kan läsa min blogg.

//

As some of you already know (if you follow me on instagram), I'm back in Stockholm again. It's never fun to go through a break up (specially on the other side of the world haha), but I feel stable and good. I feel quite happy actually and I have my friends and climbing to thank for that! As you notice if you read this, I'll start to write in english also, so I can have more people follow my blog!

 

Försvinner ett tag

Det blev i princip bara hem och vända! Imorgon åker jag nämligen till usa för att hänga med den här killen. Ska bli så himla jävla superfett, men jag har valt att lämna datorn hemma, så lär inte bli något bloggande på ca två månader.. om jag inte laddar ner appen och får för mig att blogga via telefonen.. men det är tveksamt. Jag fortsätter med Thailandbilder när jag kommer hem igen! 

Jag kommer dock fortfarande vara aktiv på instagram! så följ mig där :) https://www.instagram.com/sofiastarstrukk/

Future Islands

Jag har nämnt detta bandet förut. Jag nämner dom igen då dom precis släppte nytt album & jag har aaaaaldrig älskat ett band så mycket som Future Islands!!! 

 

Här är hela albumet

Future Islands – The Far Field

 

Här är mina favvo-låtar

Future Islands – Aladdin

Future Islands – Shadows