SofiaStarstrukk

4 tips för att spara pengar

Om jag får vara lite äckligt osvensk, så vill jag säga att om det är något jag är bra på så är det fan att spara pengar. Jag har förstått att detta inte är det lättaste för dom flesta, så därför tänkte jag dela med mig av mina tips! 

 

1. Det här är väl ganska rätt självklart egentligen, men slösa inte på "onödiga" saker som t.ex. dyr öl på krogen (köp på systemet & förfesta, gå till billiga hak osv), REA KLÄDER!! om det inte är ett plagg du har spanat in innan eller vet att du kommer använda ofta, köp det inte!! Det är bara slöseri på pengar & material. Så gör du dessutom världen en tjänst med att inte överkonsumera! Att fika ute på ett café kostar fan multum idag! istället för att lägga 40kr på en kaffe så kan ni åka hem till någon och fika där, eller plocka med hemifrån och sitta i en park!

 

2. Jag har (som många andra) två konton, ett som jag har sparpengar på och ett som jag har har för att konsumera från. Det tog mig extremt lång tid innan jag skaffade internetbank, för jag ville inte komma åt mina sparpengar. Med det sagt så, tips nummer två. Räkna INTE med dina sparpengar! Jag förstår att en använder sparpengar i krisläge eller för saker som en har sparat pengarna till (t.ex. tatueringar, resor, tandläkarbesöket). Men om det är en vecka kvar innan lönen kommer, du har 200kr kvar på ditt "slösa" konto och 30 000kr på ditt sparkonto. Tänk då att du har 200kr, inte 30 200kr!! det låter hårt, men om du ofta tar från sparkontot i slutet av månaden så är det liite förgäves alltså. 

 

3. Berätta för dina vänner att du inte har så mycket pengar. Låtsas inte att du har pengar du inte har och ta från sparkontot för att köpa öl på krogen. Då kanske ni kan göra något kul ihop istället som inte kostar en förmögenhet ( som utekvällar eller bio). Jag själv tycker att detta är rätt svårt, jag umgås ju med många inom klättringen och det kostar inte nödvändigtvis massvis med pengar. Men när jag ska träffa mina vänner som inte klättrar så känns det som dom enda alternativen som finns är fika eller öl (vilket jag är alldeles för snål för), så oftast stannar jag faktiskt hemma och väljer mina tillfällen istället haha. Men då kan dina vänner aktivt välja ifall dom vill komma över på en film eller dra ut och slösa pengar!

 

4. Okej, jag tror att den här punkten är the deal breaker. Jag har insett att jag tänker på ett helt annat sätt än många i min omgivning när jag ska handla mat. Om jag är i mataffären och jag står och velar mellan två olika märken t.ex. kokosmjölk, ska jag köpa icas egna som kostar 13kr eller det "finare" märket som kostar 16kr. HÄR är den största skillnaden på mig och andra, jag tänker "3kr, fan vad mycket dyrare, jag tar såklart den billigaste", medan många andra tänker "äsch det är bara 3 spänn, det har jag råd med". Jag försöker verkligen tänka på att alla dessa småsummor är det som gör skillnad i längden. 2-3kr på varje vara är rätt mycket pengar. Sen kollar jag såklart också ofta på kilopriset för att jämföra, jag handlar i olika mataffärer för att hitta det billigaste, jag köper väldigt sällan plastpåse, jag köper inte mer än vad jag behöver bara för att det står "köp 4 för 30kr", ja men behöver jag 4st, eller kommer jag få kasta hälften. Jag köper frysta wokgrönsaker istället för färskt, då behöver jag inte oroa mig för att något ska hinna bli dåligt! Sedan köper jag eko i den mån jag kan, men det är ganska mycket dyrare, så även där får en välja vad en personligen tycker är viktigast. 

 

Men om jag ska summera detta, det jag tycker är det som gör mest skillnad är tankesättet. Inse att alla pengar gör skillnad. mitt matkonto ligger på omkring 800kr varje månad, pga den anledningen. Jag handlar aldrig mat i "onödan", jag använder det jag har hemma tills det inte finns något längre, så jag handlar liksom inte lite varje dag utan jag STORHANDLAR <3. Jag köper inte kläder som jag inte vet att jag vill ha till 100%, jag småäter inte på jobbet, går sällan ut på krogen osv. 

Många tror då att mitt liv måste vara tråkigt som fan, men det är det verkligen inte. Jag "unnar" mig saker ibland jag med. Men jag har klättringen som gör att mitt liv inte blir så himla tråkigt utan att gå ut och festa. Eftersom att jag dessutom är bra på att spara, så har jag råd att inte jobba heltid, åka på mina resor och flytta till barcelona! Jag vet inte om det är ett tråkigt liv? 

 

Hoppas att ni gillade det här inlägget och att det kanske hjälpte till liiite! Jag är inte den bästa på att formulera mig i text, men jag försökte så gott jag kunde, puss och kram!

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas