SofiaStarstrukk

Siddharta

 

Ännu en klätterdag och ännu ett sänd! Idag fick jag sätta "Siddharta" 7c på Örnberget!!! Så himla nice att få sätta en till 7c innan jag flyttar! Det trodde jag fa aldrig alltså! Jag firar detta med att posta massa selfies haha, bara göda mitt ego ännu mer. Ja varför inte?

 

//

Another climbing day, another send! I managed to send "Siddharta" 7c at Örnberget today!!! So fucking nice to do one more 7c before my move to Barcelona. I never thought that! I celebrate that with posting a lot of selfies, boosting my ego even more haha. Why not?

Stockholm brunch club

 

Alltså i söndags så åt vi VÄRLDENS godaste brunch( på Stockholm brunch club)!! Jag och Viktor beställde typ in ALLT hahaha. Vi avslutade med en milkshake som jag inte tog någon bra bild på :( Jag rekommenderar starkt det här stället alltså! 

 

//

Me and Viktor ate an AMAZING brunch. If you are in Stockholm and want to try some really nice pancakes, milkshakes or acai bowl for brunch, you should check out Stockholm brunch club!

4 tips för att spara pengar

Om jag får vara lite äckligt osvensk, så vill jag säga att om det är något jag är bra på så är det fan att spara pengar. Jag har förstått att detta inte är det lättaste för dom flesta, så därför tänkte jag dela med mig av mina tips! 

 

1. Det här är väl ganska rätt självklart egentligen, men slösa inte på "onödiga" saker som t.ex. dyr öl på krogen (köp på systemet & förfesta, gå till billiga hak osv), REA KLÄDER!! om det inte är ett plagg du har spanat in innan eller vet att du kommer använda ofta, köp det inte!! Det är bara slöseri på pengar & material. Så gör du dessutom världen en tjänst med att inte överkonsumera! Att fika ute på ett café kostar fan multum idag! istället för att lägga 40kr på en kaffe så kan ni åka hem till någon och fika där, eller plocka med hemifrån och sitta i en park!

 

2. Jag har (som många andra) två konton, ett som jag har sparpengar på och ett som jag har har för att konsumera från. Det tog mig extremt lång tid innan jag skaffade internetbank, för jag ville inte komma åt mina sparpengar. Med det sagt så, tips nummer två. Räkna INTE med dina sparpengar! Jag förstår att en använder sparpengar i krisläge eller för saker som en har sparat pengarna till (t.ex. tatueringar, resor, tandläkarbesöket). Men om det är en vecka kvar innan lönen kommer, du har 200kr kvar på ditt "slösa" konto och 30 000kr på ditt sparkonto. Tänk då att du har 200kr, inte 30 200kr!! det låter hårt, men om du ofta tar från sparkontot i slutet av månaden så är det liite förgäves alltså. 

 

3. Berätta för dina vänner att du inte har så mycket pengar. Låtsas inte att du har pengar du inte har och ta från sparkontot för att köpa öl på krogen. Då kanske ni kan göra något kul ihop istället som inte kostar en förmögenhet ( som utekvällar eller bio). Jag själv tycker att detta är rätt svårt, jag umgås ju med många inom klättringen och det kostar inte nödvändigtvis massvis med pengar. Men när jag ska träffa mina vänner som inte klättrar så känns det som dom enda alternativen som finns är fika eller öl (vilket jag är alldeles för snål för), så oftast stannar jag faktiskt hemma och väljer mina tillfällen istället haha. Men då kan dina vänner aktivt välja ifall dom vill komma över på en film eller dra ut och slösa pengar!

 

4. Okej, jag tror att den här punkten är the deal breaker. Jag har insett att jag tänker på ett helt annat sätt än många i min omgivning när jag ska handla mat. Om jag är i mataffären och jag står och velar mellan två olika märken t.ex. kokosmjölk, ska jag köpa icas egna som kostar 13kr eller det "finare" märket som kostar 16kr. HÄR är den största skillnaden på mig och andra, jag tänker "3kr, fan vad mycket dyrare, jag tar såklart den billigaste", medan många andra tänker "äsch det är bara 3 spänn, det har jag råd med". Jag försöker verkligen tänka på att alla dessa småsummor är det som gör skillnad i längden. 2-3kr på varje vara är rätt mycket pengar. Sen kollar jag såklart också ofta på kilopriset för att jämföra, jag handlar i olika mataffärer för att hitta det billigaste, jag köper väldigt sällan plastpåse, jag köper inte mer än vad jag behöver bara för att det står "köp 4 för 30kr", ja men behöver jag 4st, eller kommer jag få kasta hälften. Jag köper frysta wokgrönsaker istället för färskt, då behöver jag inte oroa mig för att något ska hinna bli dåligt! Sedan köper jag eko i den mån jag kan, men det är ganska mycket dyrare, så även där får en välja vad en personligen tycker är viktigast. 

 

Men om jag ska summera detta, det jag tycker är det som gör mest skillnad är tankesättet. Inse att alla pengar gör skillnad. mitt matkonto ligger på omkring 800kr varje månad, pga den anledningen. Jag handlar aldrig mat i "onödan", jag använder det jag har hemma tills det inte finns något längre, så jag handlar liksom inte lite varje dag utan jag STORHANDLAR <3. Jag köper inte kläder som jag inte vet att jag vill ha till 100%, jag småäter inte på jobbet, går sällan ut på krogen osv. 

Många tror då att mitt liv måste vara tråkigt som fan, men det är det verkligen inte. Jag "unnar" mig saker ibland jag med. Men jag har klättringen som gör att mitt liv inte blir så himla tråkigt utan att gå ut och festa. Eftersom att jag dessutom är bra på att spara, så har jag råd att inte jobba heltid, åka på mina resor och flytta till barcelona! Jag vet inte om det är ett tråkigt liv? 

 

Hoppas att ni gillade det här inlägget och att det kanske hjälpte till liiite! Jag är inte den bästa på att formulera mig i text, men jag försökte så gott jag kunde, puss och kram!

 

Jag har en ny låt som jag spelar sönder! Jag älskar verkligen när jag hittar såna låtar haha.

Gateway Drugs – Summer Time

 

Nu närmar sig framtiden med stormsteg. Om 10 dagar åker jag till Abisko och om 31 dagar så flyttar jag!!! Jag försöker hitta något annat att prata om än klättring, men det är så jävla svårt då det är typ det enda jag gör om dagarna haha.

//

I have a new song that I play ALL the time! I love finding songs like that.

Gateway Drugs – Summer Time

The future is getting closer. I'll be heading to Abisko (north of sweden) in only 10 days and I move to Barcelona in 31 days!! I'm trying to find anything else but climbing to write about, but it's hard when that's basically the only thing I do now days haha. 

Utan tvekan // Without doubt

Foto: Tor Johnsson 

Nu kommer det ännu en släng med klätterbilder! Tro det eller ej i denna sommarvärme, men jag satte min hårdaste led! Nämligen en 7c vid namn Utan tvekan, på Örnberget! Eugenia jobbade på denna (och satte den) och insisterade på att den skulle passa mig, vilket resulterade i att jag började jobba på den! Redan efter första omgången på den så hade jag gjort alla flytt. Det tog mig ändå några dagars arbete på den innan jag satte den, men fyfan vad hon hade rätt! Denna led passade mig som handen i handsken, jag älskar den verkligen! 

Dagen då jag satte den så var jag så himla övertaggad (om det ens är möjligt). Jag hade kör på den kvällen innan (bakis) och ändå känt mig stark men kanske inte riktigt det där lilla extra. Så kom morgonen där på, jag hade bestämt med några kompisar att köra tidigt (en vet aldrig hur vädret kommer att bli). Så jag var där först på plats, tio i nio en söndagmorgon. Jag började värma upp i väntan på dom andra så att jag skulle slippa behöva köra på en lättare led innan. Killarna kommer och jag får dogga igenom leden och borsta alla grepp, när jag kommer ner så märker jag att jag har gjort hål på mitt pekfinger (pga allt krimpande), det kändes jävligt störigt, men Tor var snäll och hjälpte mig att tejpa skiten innan jag skulle på press! Det är rätt varmt (som det varit dom senaste veckorna), vinden existerar inte och solen tittar fram med jämna mellanrum. Jag går på press, kommer förbi kruxet (för första gången) och försöker hålla adrenalinet nere, andas och återhämta mig. Kommer upp till näst sista klippet och faller... Det kändes som att hjärtat slets i två bitar, som tt bli dumpad (igen) hahha. Så dramatiskt, jag vet! Jag skriker lite av sorg och besvikelse, kommer ner på marken, blir lite tröstad och försöker intala mig själv att det var bra att det hände, mitt psyke blir bättre. Jag vilar i någon timme, går runt med prestationsångest (som alltid) och sen gör jag ett nytt press. 

Fyfan vad bra jag klättrade, från början till slut. Jag kommer förbi kruxet stabilt, jag återhämtar mig där jag kan, jag gör slutet stabilt och jag är inte ens pumpad när jag kommer upp! Jag skriker av lycka, för fan vad jag tycker att (framförallt vi kvinnor) borde höras och synas mer, speciellt när något bra händer! Jag är så jävla stolt över mig själv och vad jag lyckats åstadkomma!!! Klättringen är en sport som består typ 90% av misslyckanden, så det är fan med all rätt som jag firar min seger! 

Nu är det bara att hitta ett nytt projekt att bemästra!

 

//

Here you have even more climbing pictures! Believe it or not, even tho it's superwarm outsided, I sended my hardest route yet! It's a 7c (5.12d) called Without doubt and my home crag Örnberget. My friend Eugenia was working on it (and sended it) and she insisted on me trying this route, she thought it would fit my style of climbing. She had right. This route suited me perfectly, I really love it! Super crimpy and not too reachy (only one move). It took me like 5 days of work on it but I did all the moves at the first try.

I was so psyched, the day I sended it. I had tried it the eve before (hungover), I feelt strong but I didn't have that extra. I went back the morning after, I had talked with some friends about an early start because you never know with the weather. I was first at the crag 8.50am, starting to warm up so I wouldn't have to climb some easier routes before my project. I dogged the project, brushing the holds and when I come down, I realize that I cut my indexfinger because of all the crimps. I put me down a bit, but Tor was kind and helped me tape it before my go. It was quite hot (as it been the last couple of weeks), there was no wind and the sun was popping out every so often. I go for a try, make it through the crux (first time from the ground), trying to breathe and keep calm, climbing but then the last quick draw before the anchor, I fall. My heart broke in pieces, I screamed a bit with pain and sorrow (haha). When I come down I tried to tell myself it was good that it happened, that i only will grow mentally. I rest for an hour and go for it again. 

Fuck, I climbed so good! From the start to finish. I did the crux stable, rested where I could, kept calm, doing the end easy and going up to the anchor barely pumped. I screamed of happiness, I really think (especially us women) should be more loud and show how fucking good we are more often. I'm so fucking proud of my self and my accomplishment!! Climbing is a sport with like 90% of failing, so I think celebrating and beeing proud of your sends is by all rights!!

Now I need to find a new project to master! 

Upp