SofiaStarstrukk

Min klättring - FAQ

Jag fick en himla fin kommentar på min blogg för ett tag sedan, om att skriva om min klätterhistoria. SJÄLVKLART kan jag göra det! Jag har också fått många meddelanden om att jag inspirerat folk till att börja, det gör mig så himla glad!

Så när började jag klättra? Jag började någon gång 2012, minns inte riktigt när exakt. Men jag följde med min kompis Andréa (som då jobbade på klätterverket). Jag hade planer på att sluta med innebandyn och minns att jag testat klättra någon gång när jag var liten, jag minns t.o.m. att jag sa till folk (när jag var liten) att jag skulle börja klättra hahah. Men det slutade iaf med att hon o jag gick o klättrade på torsdagar ett tag. Under den tiden lärde jag känna massa människor som jag sedan började klättra med.

Jag hade en del upphåll i klättringen (när sommarloven började) men tog oftast tag i det igen efter några månader. När jag slutade gymnasiet så smällde det väl till på riktigt. Jag tränade rätt ofta, kanske lite för ofta ibland. Men sedan efter att ha börjat hitta bra vänner inom klättringen, som dessutom klättrar massor ute (notera att jag endast klättrat inne, tills för typ ett år sedan). Jag började väl också inse att jag har blivit ganska stark sedan jag börja, haha med tanke på att jag knapp kunde stanna kvar på väggen i början. 

Jag började fysträna efter klättringen, lärde mig göra pull-ups, chins och köra mycket core. Jag tror det gjorde så jag verkligen kunde börja utvecklas på riktigt. Sen efter att jag träffade stefan för ett år sedan, så har jag lagt upp träningen mer och börjat klättra ute mycket mer, insett att jag tycker det är mycket roligare än att vara inne. Så var det verkligen inte först, jag ville helst bara vara inne, det var ju det jag var bra på. Men efter dessa resor som jag verkligen utvecklats jättemycket på som klättrare, så har jag insett att det är jävligt kul ute!

Jag måste säga att jag har typ aldrig träffat några mer fantastiska människor än klättrare. Vart du än åker i världen & det finns klättring, så har du alltid kompisar. Vi är väldigt öppna och sociala människor, det märks tydligt när en börjar ta sig ut för att klättra. Jag tycker förvisso också att det är ganska lätt att hitta folk inomhus att klättra med också, en lär sig tricksen efter ett tag ;) 

Men klättringen har såklart inte alltid varit en dans på rosor (vilket ni vet). Jag vet inte hur många gånger jag funderat på att sluta, bara för att det är så utmanande hahaha. Men det är också det som är klättring, att alltid utmana sig själv, pusha sin rädsla. Jag själv har insett att jag är väldigt uppochner med det, vissa dagar funkar perfekt, vissa dagar gråter jag bara och det är okej. Jag är väldigt stolt över mig själv som ledde allt när vi var i Red Rocks, att inte topprepa (ens på hårda leder) är ett stort steg för mig. Jag måste bara skaffa mer tålamod haha.

Vad är det jag älskar så mycket med klättringen? Ja förutom alla människor jag fått träffa, så är det nog rörelsen. Att få "dansa" sig upp på väggen, att ta i, få ett flow och utmana sig själv. Att jag har hittat nåt som är en sådan del av mitt är helt fantstiskt.

Vad är mina mål med klättringen? Jag vet fan inte egentligen. Jag vill självklart klättra hårdare, åka på fler klätterresor, bli starkare & få bort lite av prestationsångesten. Jag är väldigt positiv inför framtiden!

 

Okej så här kommer jag gå igenom lite basics att veta om du inte klättrat alls eller är nybörjare.

Vilka typer av klättring finns det? Du har bouldering, vilket är klättring utan sele & rep, på 5m väggar med madrasser under (crashpads om du är ute). Topprep, detta är vanligare inne än ute, det är alltså med rep & sele där säkringen sker ovanifrån. Så har vi led, vilket också är rep & sele men säkringen sker nedifrån där du klipper i repet i säkringar själv hela vägen upp. Sist men verkligen inte minst så har vi Trad (traditionell klättring), vilket fortfarande är rep & sele men förutom att du klipper i repet i säkringarna på vägen upp själv, så ska du dessutom sätta i säkringarna själv. när du leder så sitter det redan bultar, men om du traddar så finns det ingeting från början. Jag tycker också det är viktigt att veta att det är rätt stor skillnad på klättring ute & inne. Det går knappt att jämföra.

Hur börjar jag? Det finns många sätt att börja på, du kan klättra både inne och ute. Är du ensam och inte känner någon som klättrar ute, så kan det vara lättare att börja inne. Då är et bästa att uppsöka ett gym, här i stockholm har vi klätterverket, karbin, stockholm boulder & klättercentret som finns i telefonplan, solna & akalla. Det brukar finnas nybörjarkurser, men jag började "ensam", jag hyrde alltså bara skor och klättrade med kompisar. 

Vad behövs för utrustning? Det här är också beroende på om du klättrar ute och vilken typ av klättring du vill utföra. Men det som behövs om du är nybörjare och ska klättra inne är: Sele, skor, krita & repbroms. På dom flesta ställena kan du hyra allt av det här, men det är såklart alltid skönt att ha egna prylar. För att få säkra inomhus på topprep så behövs ett så kallat grönt kort. Det betyder att du måste svara på ett par frågor om  säkerhet och sedan bevisa för personal på klättergymmet att du klarar av att säkra någon annan (du har ju trots allt någon annans liv i dina händer, bokstavligen). För att få säkra på led så måste du har gått kurs och gjort uppklättring för rött kort. För det röda kortet måste du också kunna visa att du kan klättra säkert, och vara medveten om hur vissa fall blir om du "trasslar" in dig.

Om du ska klättra ute så behövs betydligt mycket mer utrustning, jag kommer att förenkla det ganska mycket nu, för du kan fan köpa hur mycket skit som helst. Bouldering: Skor, krita & crashpad. Led: Rep: skor, sele, krita, repbroms, säkringsglasögon (om du inte vill paja nacken) och quickdraws. Trad: kammar, kilar, kilpetare, quickdraws, rep, sele, repbroms, skor, krita, hjälm & hur mycket annat som helst haha.

Hur hittar jag någon att klättra med? Jag vet att vissa klättergym försöker att komma på smarta lösningar för det här när ett kommer till repklättring, då det kan vara lite klurigare att skaffa en partner & där det dessutom ofta krävs en partner. Men om du ska bouldra så är det egentligen så enkelt som att börja prata med folk. Kanske börja klättra på samma problem som någon annan och då fråga denne om sätt att lösa klättringen på. Det finns också en del klättergrupper på facebook för både klättring ute och inne. En av dom bra sakerna med bouldering, är att du kan faktiskt klättra själv. Det är inte alltid lika kul, men det är skönt att veta.

Vart kan jag hitta utrustning Alla gymmen (i stockholm) säljer det mesta som behövs för att kunna klättra både ute och inne. Men annars så finns det väldigt mycket på addnature.com & naturkompaniet.

Vad klättrar en i för kläder? Detta är väldigt individuellt, men jag själv klättrar i typ samma som tjejer brukar ha på gymmet. Sportbh och tights, ibland även superstretchiga jeans och en sporttopp. Vissa klättrar i tights och t-shirt, shorts och linne.. ja u name it. Det viktigaste är att det är stretchigt och skönt! Det finns dessutom kläder som är anpassade för klättrare. 

Det mesta du undrar över finns dessutom att söka upp på internet, eller fråga dom som jobbar på gymmen. 

 

Viktigt att veta här, jag är ingen professionell klättrare, jag jobbar inte heller med det & jag anser inte att jag kan och vet mer än andra. Jag har endast utgått från mig själv och mina egna erfarenheter. Jag har och mest utgått från att en är nybörjare som läser här, där av inte använt korrekta "klättertermer" & utgått från att det är lite lättare (i stockholm) att börja inomhus om en är ensam. 

Jag hoppas att ni blev något smartare! har ni fler frågor så är det bara att kommentera här nere! :D

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas