SofiaStarstrukk

I'll be around

Sorry för denna frånvaro, men nu jobbar jag faktiskt ganska mycket! typ varje dag.. haha, så då blir det inte så mycket bloggande. Jobbade på carlings i fredags, black friday... sjukaste dagen ever, fan värre än mellandagsrean! Hade sjukt kul dock, synd att det inte alltid är sådant ös.

Ska hämta ut ett paket idag innan jag åker o jobbar, åhhh så taggad! får visa er imorgon eller nåt!

Hud

Jag har alltid haft fin hy, men på senaste tiden så har den verkligen gått bananas. När jag hade lugg så fick jag jättemycket typ kvistlar? i pannan och har ännu inte återhämtat sig från det. Nu när vi var i usa så har högra kindbenet haft en jävla koloni med finnar... haha, även om detta suger så k´bryr jag mig inte alls lika mycket längre. Jag minns förra året när jag fick massa röda prickar runt munnen, jag satt fan o grät varannan dag. Men nu kunde jag verkligen inte brytt mig mindre. Det enda som stör mig är att mina bilder jag fotar blir mycket fulare, jag är alldeles för lat för att redigera hyn i efterhand och jag vägrar köpa appen facetune haha. Så ni får leva med att min hy ser lite äcklig ut på bilder framöver.

 

Ck

Foto: Oscar Jettman

Tankar som far omkring

Den här känslan när en kommer hem från en resa och verkligheten kommer ikapp. Nu har jag inte jobbat på ca 9 månader, vilket har varit heeeeeelt jävla fantastiskt!!! Aldrig varit så lite stressad i mitt liv. Nu är det ju dock så att jag planerar att vara kvar här i sthlm, iaf några månader. Men allt är väldigt oklart. Jag hatar att inte veta vad jag vill. 

Jag vet inte hur mycket jag vill resa i framtiden, om jag ens vill bo i sthlm. Därför känns det skitjobbigt att söka jobb som jag verkligen vill ha.. för tänk om, mot all förmodan att jag skulle kamma hem något asfett jobb, då har jag ju inte tid längre för att resa eller kanske ens klättra... Det är den där lilla detaljen, klättringen, som gör att jag inte vet hur jag vill göra med mitt liv haha. Jag älskar klättringen (som ni vet), men jag är inte tillräckligt bra för att tjäna pengar på det, jag har inte jättestor lust att jobba som instruktör heller då jag hört att det tar död lusten att klättra, det är inte jättebra betalt och du är där men har inte tid att faktiskt klättra själv. Om jag skulle välja att satsa på min karriär så kommer jag inte hinna klättra så mycket som jag vill, vilket i sin tur kommer leda till att jag inte kommer att vara glad... Det är så himla svårt att hitta någon form av balans. Jag har helt seriöst övervägt att börja plugga.. Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men tanken börjar smyga sig på ibland. 

Jag gillar inte att tänka så långt fram (om det inte är för att planera en resa hehe). Jag gillar verkligen inte det här. Någon som har en bra lösning??

 

USA #3 - Carlsbad

Efter all fantastisk klättring i Red Rocks, så beslutade vi för att skita i klättringen resten av resan haha. Ibland måste en bara ta en paus. Så vi drog till Carlsbad & bodde hos Stefans kollega. Deras hus var helt MAGISKT!! havsutsikt, modernt inrett, stort.. ja omg. Stefan passade på att surfa när vi var där, jag hade också velat men kände att det var alldeles för dyrt att hyra utrustning, så jag jobbade mest på brännan haha. Detta var slutet på resan, så nu har jag inte mycket mer att visa!

BLOPPIS!!!!!

Jag har insett att jag har så JÄVLA många jackor haha.. Alltså vem äger ens typ 12 bomberjackor?

 

Priset under är exklusive frakt, först till kvarn är det som gäller.

Kommentera i kommentarsfältet vilket plagg du vill ha och din mailadress, så hör jag av mig! 

 

 

1. Vit bomberjacka från Carlings, strlk Small. Använd en gång.

200:-

SÅLD

 

2. Vit bomber från Carlings (ej samma som föregående), Strlk Medium. Aldrig använd.

Fler bilder: http://carlings.com/sv/Womens-collection/Coats--Jackets/All-Coats--Jackets/Stay/Patricia-aw16/Creme-White-aw16/

Nypris: 699:-

Mitt pris: 200:-

 

3. Äkta skinnjacka från Carlings, strlk Small. Använd ett fåtal gånger.

500:-

 

4. Blåa Vans, strlk 37 EU. Använda ett fåtal gånger

250:-

 

5. Transparant topp från Carlings, strlk Small. Aldrig använd (endast fotat i).

Fler bilder: http://carlings.com/sv/Womens-collection/Long-Sleeve/All-long-sleeve/Stay/Louise-aw16/Black-aw16/

Nypris: 299:-

Mitt pris: 70:-

SÅLD

 

6. Vit singoallatopp från Carlings, strlk Small, aldrig använd (endast fotat i)

Fler bilder: https://sofiastarstrukk-me.formecdn.com/2016/11/bloggisen.jpg?w=900

50:-

 

7. Orange kjol från Carlings, strlk Small. Aldrig använd.

50:-

  

8. Topp från Carlings, strlk Small. Aldrig använd (förutom fotat i).

Fler bilder: https://sofiastarstrukk-me.formecdn.com/2016/11/bloggisen-2.jpg?w=900

30:-

 

9. Playsuit från Carlings, strlk Small. Aldrig använd.

50:-

 

10. Tunn rosa bomberjacka från Carlings, strlk Small. Använd ett fåtal gånger

100:-

 

Nytt i garderoben

Jag kände verkligen att jag var tvungen att shoppa när jag var i usa, kändes dåligt att åka dit utan att ens försöka shoppa lite haha. Dom hade 501 jeansen i min storlek <3 händer typ aldrig, dom är dock fortfarande stora :( men men, jag är nöjd! 

Apropå shoppa, jag tänkte fixa en bloppis senare idag!! har så mycket oanvända kläder här hemma. Det som inte säljs här, lägger jag ut på tradera och funkar inte det så får jag väl ge bort resten. 

Min klättring - FAQ

Jag fick en himla fin kommentar på min blogg för ett tag sedan, om att skriva om min klätterhistoria. SJÄLVKLART kan jag göra det! Jag har också fått många meddelanden om att jag inspirerat folk till att börja, det gör mig så himla glad!

Så när började jag klättra? Jag började någon gång 2012, minns inte riktigt när exakt. Men jag följde med min kompis Andréa (som då jobbade på klätterverket). Jag hade planer på att sluta med innebandyn och minns att jag testat klättra någon gång när jag var liten, jag minns t.o.m. att jag sa till folk (när jag var liten) att jag skulle börja klättra hahah. Men det slutade iaf med att hon o jag gick o klättrade på torsdagar ett tag. Under den tiden lärde jag känna massa människor som jag sedan började klättra med.

Jag hade en del upphåll i klättringen (när sommarloven började) men tog oftast tag i det igen efter några månader. När jag slutade gymnasiet så smällde det väl till på riktigt. Jag tränade rätt ofta, kanske lite för ofta ibland. Men sedan efter att ha börjat hitta bra vänner inom klättringen, som dessutom klättrar massor ute (notera att jag endast klättrat inne, tills för typ ett år sedan). Jag började väl också inse att jag har blivit ganska stark sedan jag börja, haha med tanke på att jag knapp kunde stanna kvar på väggen i början. 

Jag började fysträna efter klättringen, lärde mig göra pull-ups, chins och köra mycket core. Jag tror det gjorde så jag verkligen kunde börja utvecklas på riktigt. Sen efter att jag träffade stefan för ett år sedan, så har jag lagt upp träningen mer och börjat klättra ute mycket mer, insett att jag tycker det är mycket roligare än att vara inne. Så var det verkligen inte först, jag ville helst bara vara inne, det var ju det jag var bra på. Men efter dessa resor som jag verkligen utvecklats jättemycket på som klättrare, så har jag insett att det är jävligt kul ute!

Jag måste säga att jag har typ aldrig träffat några mer fantastiska människor än klättrare. Vart du än åker i världen & det finns klättring, så har du alltid kompisar. Vi är väldigt öppna och sociala människor, det märks tydligt när en börjar ta sig ut för att klättra. Jag tycker förvisso också att det är ganska lätt att hitta folk inomhus att klättra med också, en lär sig tricksen efter ett tag ;) 

Men klättringen har såklart inte alltid varit en dans på rosor (vilket ni vet). Jag vet inte hur många gånger jag funderat på att sluta, bara för att det är så utmanande hahaha. Men det är också det som är klättring, att alltid utmana sig själv, pusha sin rädsla. Jag själv har insett att jag är väldigt uppochner med det, vissa dagar funkar perfekt, vissa dagar gråter jag bara och det är okej. Jag är väldigt stolt över mig själv som ledde allt när vi var i Red Rocks, att inte topprepa (ens på hårda leder) är ett stort steg för mig. Jag måste bara skaffa mer tålamod haha.

Vad är det jag älskar så mycket med klättringen? Ja förutom alla människor jag fått träffa, så är det nog rörelsen. Att få "dansa" sig upp på väggen, att ta i, få ett flow och utmana sig själv. Att jag har hittat nåt som är en sådan del av mitt är helt fantstiskt.

Vad är mina mål med klättringen? Jag vet fan inte egentligen. Jag vill självklart klättra hårdare, åka på fler klätterresor, bli starkare & få bort lite av prestationsångesten. Jag är väldigt positiv inför framtiden!

 

Okej så här kommer jag gå igenom lite basics att veta om du inte klättrat alls eller är nybörjare.

Vilka typer av klättring finns det? Du har bouldering, vilket är klättring utan sele & rep, på 5m väggar med madrasser under (crashpads om du är ute). Topprep, detta är vanligare inne än ute, det är alltså med rep & sele där säkringen sker ovanifrån. Så har vi led, vilket också är rep & sele men säkringen sker nedifrån där du klipper i repet i säkringar själv hela vägen upp. Sist men verkligen inte minst så har vi Trad (traditionell klättring), vilket fortfarande är rep & sele men förutom att du klipper i repet i säkringarna på vägen upp själv, så ska du dessutom sätta i säkringarna själv. när du leder så sitter det redan bultar, men om du traddar så finns det ingeting från början. Jag tycker också det är viktigt att veta att det är rätt stor skillnad på klättring ute & inne. Det går knappt att jämföra.

Hur börjar jag? Det finns många sätt att börja på, du kan klättra både inne och ute. Är du ensam och inte känner någon som klättrar ute, så kan det vara lättare att börja inne. Då är et bästa att uppsöka ett gym, här i stockholm har vi klätterverket, karbin, stockholm boulder & klättercentret som finns i telefonplan, solna & akalla. Det brukar finnas nybörjarkurser, men jag började "ensam", jag hyrde alltså bara skor och klättrade med kompisar. 

Vad behövs för utrustning? Det här är också beroende på om du klättrar ute och vilken typ av klättring du vill utföra. Men det som behövs om du är nybörjare och ska klättra inne är: Sele, skor, krita & repbroms. På dom flesta ställena kan du hyra allt av det här, men det är såklart alltid skönt att ha egna prylar. För att få säkra inomhus på topprep så behövs ett så kallat grönt kort. Det betyder att du måste svara på ett par frågor om  säkerhet och sedan bevisa för personal på klättergymmet att du klarar av att säkra någon annan (du har ju trots allt någon annans liv i dina händer, bokstavligen). För att få säkra på led så måste du har gått kurs och gjort uppklättring för rött kort. För det röda kortet måste du också kunna visa att du kan klättra säkert, och vara medveten om hur vissa fall blir om du "trasslar" in dig.

Om du ska klättra ute så behövs betydligt mycket mer utrustning, jag kommer att förenkla det ganska mycket nu, för du kan fan köpa hur mycket skit som helst. Bouldering: Skor, krita & crashpad. Led: Rep: skor, sele, krita, repbroms, säkringsglasögon (om du inte vill paja nacken) och quickdraws. Trad: kammar, kilar, kilpetare, quickdraws, rep, sele, repbroms, skor, krita, hjälm & hur mycket annat som helst haha.

Hur hittar jag någon att klättra med? Jag vet att vissa klättergym försöker att komma på smarta lösningar för det här när ett kommer till repklättring, då det kan vara lite klurigare att skaffa en partner & där det dessutom ofta krävs en partner. Men om du ska bouldra så är det egentligen så enkelt som att börja prata med folk. Kanske börja klättra på samma problem som någon annan och då fråga denne om sätt att lösa klättringen på. Det finns också en del klättergrupper på facebook för både klättring ute och inne. En av dom bra sakerna med bouldering, är att du kan faktiskt klättra själv. Det är inte alltid lika kul, men det är skönt att veta.

Vart kan jag hitta utrustning Alla gymmen (i stockholm) säljer det mesta som behövs för att kunna klättra både ute och inne. Men annars så finns det väldigt mycket på addnature.com & naturkompaniet.

Vad klättrar en i för kläder? Detta är väldigt individuellt, men jag själv klättrar i typ samma som tjejer brukar ha på gymmet. Sportbh och tights, ibland även superstretchiga jeans och en sporttopp. Vissa klättrar i tights och t-shirt, shorts och linne.. ja u name it. Det viktigaste är att det är stretchigt och skönt! Det finns dessutom kläder som är anpassade för klättrare. 

Det mesta du undrar över finns dessutom att söka upp på internet, eller fråga dom som jobbar på gymmen. 

 

Viktigt att veta här, jag är ingen professionell klättrare, jag jobbar inte heller med det & jag anser inte att jag kan och vet mer än andra. Jag har endast utgått från mig själv och mina egna erfarenheter. Jag har och mest utgått från att en är nybörjare som läser här, där av inte använt korrekta "klättertermer" & utgått från att det är lite lättare (i stockholm) att börja inomhus om en är ensam. 

Jag hoppas att ni blev något smartare! har ni fler frågor så är det bara att kommentera här nere! :D

Oscar Jettman

Foto: Oscar Jettman

Foton

Innan jag åkte till USA så hade jag en lite photoshoot med Oscar Jettman, här är några bilder! 

USA #2 - Yosemite

Omg!! Kan typ inte förstå själv att jag spenderat så mycket tid i Yosemite som jag har gjort. Stefan plockade upp mig och så tog vi oss till Yosemite! ca 6h körning från LA & så magiskt! Men det var en himla berg-och dalbana haha. När vi kom dit så fick vi sova i kön till camp 4, då det bara fanns plats för 16 personer dagen efter. Vi fick tältplats dagen efter yeeiy haha, så vi slog upp vårt tält och började utforska. Stefan har varit där många gånger innan, så för honom var inget direkt nytt. Sedan hade Stefan sitt projekt han höll på med och jag lärde känna andra människor att åka o klättra med. Människorna i camp 4 är så himla trevliga och sociala, träffade så många nya fantastiska människor där. Vädret var ovanligt varmt dom första dagarna, sen kom det en jävla massa regn... Så vi flydde dalen för några dagar & åkte till en närliggande by som har en klippa med sportklättring vid namn "Jailhouse". Det var skönt tt få slippa tältet i några dagar, men vädret blev inte så mycket bättre. Tillslut hade vi väntat så länge och pga andra saker så fick inte Stefan göra sitt projekt, så vi tog våra saker och drog till varmare breddgrader, närmare bestämt Las Vegas! Vi kampade första dagarna och klättrade i Red Rocks, helt fantastisk klättring!!!!!!! alltså verkligen WOW. Spenderade två nätter inne i stan på hotell, inte alls lika wow men var kul att fått se allt! har tyvärr inte en enda bild från den delen av resan hehe sorry.

USA #1 - Los Angeles

Nu är jag hemma från Trump-landet(hehe)!! Det har varit en väldigt blandad resa, mest bara varit fantastiskt! Började med att vi landade i LA, Stefan släppte av mig vid mitt hostel & han drog på jobbmöte i Carlsbad. Jag var tre dagar i LA, träffade fantastiska människor på mitt hostel. Första dagen sov jag dock 15 timmar pga jetlagd haha. Annars umgicks jag mest med en kvinna vid namn Angel, pensionär och flyttat från sitt hem i florida till LA. Helt fantastisk kvinna, så himla glad att jag fick spendera tid med henne! Vi åkte till Santa monica, solade och såg solnedgången. Träffade även massa andra människor. 

Måste erkänna att jag varit extremt dålig på att ta bilder denna resa... Som vanligt.

Upp